Stress less

Het klinkt altijd zo makkelijk; gewoon wat minder stress hebben. Want we weten eigenlijk allemaal wel dat te veel stress niet gezond is. Maar hoe pak je dat dan aan? Hoe zorg je er voor dat je less stress hebt?

We weten vaak best waar we stress van krijgen; druk op het werken, haasten naar huis, die enorme to-do lijst, alle sociale verplichtingen (van familie naar schoonfamilie naar verre vrienden in 1 kort weekend), het huishouden (hoe dan, wanneer dan?!) en natuurlijk het constant bereikbaar zijn (wifi en batterij check op je telefoon).

Moet je dit dan gewoon alle maal niet doen om geen stress te hebben? Dat kan toch niet! Dat klopt, je kan niet zomaar al deze dingen overboord gooien en je dagen op de bank met een dekentje doorbrengen. Ik denk ook niet dat je daar gelukkig van wordt.
Maar er zijn wel een paar tips die ik je wil geven om wellicht wat meer rust te ervaren.

  1. Wat je aandacht geeft groeit. Dus kijk eens naar de tijd die je hebt. Wat doe je zo door de week heen? Waar geef je veel tijd aan en waar zou je meer tijd en energie aan willen geven. Is het mogelijk om daar een andere keuze in te maken? Door bijvoorbeeld een afspraak met familie af te zeggen en lekker een uurtje in het bos te wandelen. Of door een afspraak een beetje op te pimpen; dat koffie drinken met die oude vriendin kan ook uitwaaien op het strand worden.
  2. Over aandacht geven gesproken, je telefoon. Ja natuurlijk denk je meteen, maar die ga ik niet weg doen hoor! Hoeft ook niet, we hebben hem in onze huidige maatschappij ook nodig. Maar misschien kun je er een beetje minder op kijken? Tijdens het avond eten het geluid uit zetten? Hem niet meer op grijpafstand naast je bed leggen? Overdag een uurtje (of 2) op de niet-storen stand? Denk er eens over na, of doe eens gek en probeer het een dagje
  3. Ga naar een rustige yoga les. Kies een les yin of restorative yoga en kijk eens wat je voelt. Merk op wat er in je hoofd gebeurt, welke gedachte er bij je op komt. Of kom naar mijn workshop 24 maart en ervaar wat yoga je kan brengen om stress less te worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.