Over mij

Nienke Denekamp

Stress, in de 12 jaar dat ik in het basisonderwijs voor de klas heb gestaan ben ik er regelmatig mee in aanraking geweest. Niet alleen had ik zelf last van stress, ik zag ook collega´s instorten en het effect van stress (van ouders en leerkrachten) op de kinderen in de klas.

Een nieuwe school kwam op mijn pad, waar we kinderen zouden leren over Levenshouding. Ouder en leerkrachten riepen samen dat zij dat zelf allemaal hadden willen leren toen ze jong waren; hoe zorg je nou echt goed voor jezelf. Terwijl mijn lichaam al subtiele signalen begon uit te zenden dat ook voor mij de grens ook een keer bereikt was ging ik keihard door, dit moest stress de wereld uit helpen!

Al snel was op deze school ook de stress te zien. Levenslessen die we aan de kinderen mee gaven konden we zelf niet in praktijk brengen. Het viel me zelfs op dat deze mensen, vol passie en emotioneel sensitief als ze waren, nog veel meer last hadden van stress. Ook bij mijzelf begon ik nu de signalen van stress te zien.

Breaking point geeft je noodzaak om te veranderen

Iedereen met heftige stress klachten herkent wel dat er een moment was waarop de balans doorsloeg, de draagkracht weg was en het niet meer vol te houden was. Dat punt kwam voor mij met het overlijden van mijn vader. Tijdens die donkere periode van rouw kwamen mijn stressklachten pas echt in het licht te staan. Het werd me duidelijk dat ik niet alleen het verlies van mijn vader moest verwerken maar ook mijn leven met minder stress moest gaan vormgeven. Mijn zoektocht begon.

Gezocht: een ontspannen leven

Omdat we op school al veel bezig waren met positieve psychologie leek het me logisch om daar te beginnen, met boeken en cursussen. Maar al snel merkte ik dat het helemaal geen zin had om met mijn hoofd te beginnen. De pijn zat in mijn lijf, ook al wilde ik dat met mijn hoofd niet ervaren. Op een zonnige dag in maart besloot ik weer eens naar een yogales te gaan. Daar kwamen de tranen los, in een hoekje achter in de yogazaal. Vanaf dat moment begon ik mijn eerste pijler van een stress less leven te onderzoeken; contact met je lichaam.

Vanuit de positieve psychologie had ik al de levenslessen rondom mindset meegenomen en gezien dat dit belangrijk is in een stress less leven. Niet alleen doordat jouw mindset er voor zorgt dat jij lichter in het leven staat, maar ook omdat je pas dan je levenshouding door geeft aan de mensen om je heen.

Er mist nog wat, bedacht ik me vanuit mijn flatje in de stad. Er moet nog iets zijn dat je helpt om een stress less leven te hebben. Ongemerkt liep ik de deur uit voor mijn favoriete rondje over de hei. Slenterend dacht ik terug aan al die wandelingen door het bos, en hoe me dat geholpen had. Op dat moment besloot ik me te verdiepen in het effect van natuur op ons stress systeem en die toe te voegen aan mijn stress less leven.

Wil je dit zelf ervaren? Kijk dan naar mijn online coachingsprogramma.

Wil jij ook een stress less leven?

  • Leren waar stress vandaan komt en wat het effect is op je lichaam
  • Ervaren hoe jouw lichaam voelt als het geen stress ervaart
  • Leren wat jij kunt doen om je lichaam te ontspannen
  • Hoe om te gaan met stress, een positieve mindset ontwikkelen
  • Een dagelijkse routine ontwerpen die bij jouw stress less leven past
  • Je leven lichter leven
  • De connectie terug vinden met je lichaam, de natuur en jezelf

Neem dan nu contact op voor een persoonlijk coachingstraject.