Yoga voor diepe ontspanning

Er zijn verschillende soorten zachte yoga. Hieronder noem ik er een paar die je ook op mijn lesrooster terug kan vinden.

Yin yoga

Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij vooral zittende en liggende houdingen gedaan worden. In de houding voel je naast ontspanning ook een stretch, ik help je om de houding te vinden die past bij jouw lijf. Om je lichaam optimaal te rekken en strekken blijven we langer in een houding. Dit kan 2 tot 5 minuten zijn, in de tijd zoek je de verstilling op en oefen je met het voelen van je lichaam.

Bij yin yoga zijn we vooral opzoek naar strekking en ruimte in het bindweefsel. Door spanning (mentaal en fysiek) kan het bindweefsel stug en strak worden. Dit kun je voelen doordat je stijf bent op bepaalde plekken maar bijvoorbeeld ook door pijn (denk aan last van je nek na een dag veel achter de computer zitten).

Tussen de houdingen door zijn er ook momenten van bewustwording.

De uitdaging van yin zit hem vaak niet eens in de houdingen maar in het langer in een houding blijven. Ik merk vaak dat mensen die voor het eerst yin lessen volgen moeite hebben om zich te ontspannen. Los te laten. En om in het moment te blijven. We hebben snel de neiging om dan maar weer te gaan nadenken, over dingen die gebeurd zijn, dingen die gaan gebeuren en dingen die misschien nooit gaan gebeuren. Yin is dus eigenlijk ook een oefening in het loslaten van gedachten.

Wil je een keer een yin les proberen? Klik dan hier voor een online yin & nidra les. 

Restorative yoga

Daarnaast geef ik ook  restorative yoga. Bij deze vorm van yoga gaat het alleen maar om ontspannen, in tegenstelling tot de yin les gaan we hierin ook niet op zoek naar strekking. Alle (vooral liggende) houdingen zijn erop gericht om het zenuwstelsel te kalmeren. Door de lage intensiteit is deze les heel erg geschikt voor mensen die herstellen van ziekte en/of blessure of mensen die in het dagelijks leven veel stress ervaren (tijdelijk of langdurig).

Wil je een keer een restorative les proberen? Klik dan hier voor een online restorative & nidra les.