Coaching

 

Wat is coaching nou precies? En wanneer kan coaching fijn zijn? Op deze pagina leg ik het allemaal aan je uit.

Wat is coaching?

Volgens Wikipedia is coaching het volgende: “Coaching is de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag. “

Een wollige omschrijving die ik toch een beetje helderder wil maken. Bij coaching draait het inderdaad om begeleiding. Het belangrijkste is dat jij een coach zoekt die bij jou past. Het kan zijn dat je van een vriend iets hoort over een goede coach of misschien heb je op internet rondgezocht. Een goede coach is een coach waar jij je op je gemak bij voelt. Vertrouw hierbij op je gevoel. Veel coaches, ook ik, bieden een kennismaking aan, waarin je kunt kijken of iemand bij jou past.

Als je die goede coach hebt gevonden begint de begeleiding. De meeste coaches zullen eerst samen met jou gaan kijken wat jouw probleem is. Daarna gaan jullie samen kijken welk gedrag er onder dat probleem zit. Vaak geven de gesprekken en opdrachten die je met jouw coach doet een nieuw inzicht waardoor jij zelf je gedrag kunt veranderen.

Hoe lang een traject met een coach duurt is lastig in te schatten. Vaak begin je met 5 afspraken. In sommige gevallen is dat genoeg, maar het kan ook zo zijn dat er tijdens de gesprekken nieuwe dingen omhoog komen waar je graag mee aan de slag gaat. Dan kan het zijn dat er extra vervolgafspraken gemaakt worden.

Wanneer is coaching een goed idee?

Coaching kan fijn zijn als je even vastloopt. Je weet niet meer zelf hoe je verder moet en het voelt alsof er geen vooruitgang meer zit in wat je doet. Een coach helpt jou weer opweg om je, zodra je weer zelf verder kan, een fijne reis te wensen en afscheid te nemen. Wellicht komen jullie elkaar op een later moment weer tegen.