Coaching

 

Wat is coaching nou precies? En wanneer kan coaching fijn zijn? Op deze pagina leg ik het allemaal aan je uit.

Wat is coaching?

Volgens Wikipedia is coaching het volgende: “Coaching is de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag. “

Een wollige omschrijving die ik toch een beetje helderder wil maken. Bij coaching draait het inderdaad om begeleiding. Het belangrijkste is dat jij een coach zoekt die bij jou past. Het kan zijn dat je van een vriend iets hoort over een goede coach of misschien heb je op internet rondgezocht. Een goede coach is een coach waar jij je op je gemak bij voelt. Vertrouw hierbij op je gevoel. Veel coaches, ook ik, bieden een kennismaking aan, waarin je kunt kijken of iemand bij jou past.

Als je die goede coach hebt gevonden begint de begeleiding. De meeste coaches zullen eerst samen met jou gaan kijken wat jouw probleem is. Daarna gaan jullie samen kijken welk gedrag er onder dat probleem zit. Vaak geven de gesprekken en opdrachten die je met jouw coach doet een nieuw inzicht waardoor jij zelf je gedrag kunt veranderen.

Hoe lang een traject met een coach duurt is lastig in te schatten. Vaak begin je met 5 afspraken. In sommige gevallen is dat genoeg, maar het kan ook zo zijn dat er tijdens de gesprekken nieuwe dingen omhoog komen waar je graag mee aan de slag gaat. Dan kan het zijn dat er extra vervolgafspraken gemaakt worden.

Wanneer is coaching een goed idee?

Coaching kan fijn zijn als je even vastloopt. Je weet niet meer zelf hoe je verder moet en het voelt alsof er geen vooruitgang meer zit in wat je doet. Een coach helpt jou weer opweg om je, zodra je weer zelf verder kan, een fijne reis te wensen en afscheid te nemen. Wellicht komen jullie elkaar op een later moment weer tegen.

In het onderwijs wordt er vaak coaching aangeboden voor klassenmanagement, hierbij ligt de focus op de manier waarop jij je klas runt. Veel leerkrachten die stress ervaren krijgen deze coaching aangeboden en dit kan zeker helpen om minder werkdruk te ervaren. Het kan ook zijn dat je meteen al heel duidelijk voelt dat dit niet is wat er mis gaat. Je voelt dat je op andere gebieden ook ondersteuning nodig hebt en dat je het plezier in het les geven aan het verliezen bent.

Coaching in het onderwijs

Ik heb me gespecialiseerd in het begeleiden van leerkrachten met stressklachten. Bij mijn begeleiding kijken we niet alleen naar jouw manier van lesgeven, maar ook hoe jij als teamspeler bent, op welke manier jij je oudergesprekken in gaat, hoe jij worstelt met je administratie en waar jij verder ook maar tegenaan loopt in je veeleisende maar prachtige baan.

Na onze samenwerking ervaar jij hoe je lichter voor de klas kunt staan (en wat een geweldig effect dit heeft op je klas) omdat jezelf beter kent, weet waar jouw talenten liggen en je grenzen kan aangeven.

Wil je dit avontuur individueel aangepast op jou aan? Kijk dan bij mijn 1 op 1 coaching. Lijkt het je fijn om samen met andere leerkrachten te werken en hierin ook van elkaar te leren? Kijk dan naar mijn groepstraject.